Witamy sympatyków GTA na forum GTAOnline Obecny czas to 2012-05-20, 02:31 Zarejestrowanych: 40331
Panel Logowania

Zapamiętaj moje hasło.
Strona główna | Rejestracja | Użytkownicy | Grupy | Faq | Regulamin | Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
JAK NAPISAĆ DOBRY PORADNIK?
Autor Wiadomość
Dudzio3399  Nie

Informacje
Nick w MP: TheRambo
Na forum: 1448 dni
Piwa: 22
Respekt: 50

Wysłany: 2009-10-06, 20:17   JAK NAPISAĆ DOBRY PORADNIK?

Witaj. Skoro tu zaglądasz to znaczy, że interesujesz się nieco poradnikami i pewnie chciałbyś napisać swój, ale nie wiesz jak ? Szukasz pomocy ? No to właśnie dla Ciebie jest Ten oto poradnik. Sam wiem jak trudno jest go napisać samemu... trzeba sporo myśleć, i dobierać odpowiednie słowa. Trzeba mieć też dużo wiedzy na temat ten, który piszemy. Poradniki można pisać do wszystkiego.. np. Jak napisać dobry poradnik ? to również jest poradnik - dla początkujących. Ale dobra nie będę już zanudzał tylko zabieram się do roboty. No więc tak. Do napisania dobrego poradnika potrzebne ci będą :

1.Pomysł- jeżeli nie masz pomysłu na to co chcesz napisać no to od razu możesz zrezygnować.
2.Screeny/filmik - potrzebne są do udowodnienia tego o czym napisaliśmy.
3.Plan - trzeba wszystko dobrze zaplanować co chcemy napisać bo inaczej może to nie wypalić i stracisz za dużo nerwów - co za tym idzie ? Kończysz swoją robotę i nie zabierasz się za nią znowu.
4.Żelazne nerwy - tak potrzebne są.. ja nawet pisząc ten poradnik też trochę się denerwuje bo ciężko jest dobrać odpowiednie słowa.
5.Inwencję twórczą - jeżeli nie potrafisz wymyślić prostego opowiadania to nawet nie próbuj pisać poradników, gdyż one również muszą być zrozumiałe dla czytelnika.

Rozdział I Pomysł.

Znaleźć pomysł na poradnik wcale nie jest trudno. Jeżeli się na prawdę chce, to wystarczy trochę pomyśleć nad tym co z tego co Ty potrafisz może przydać się innym. Mi na przykład przyszedł pomysł, żeby napisać poradnik o tym Jak napisać dobry poradnik ( xD ). Wcale nie było trudno. Ale nie wiedziałem jak się do tego zabrać.. postanowiłem pisać to co mi najdzie najlepszego na myśl no i widzicie efekty, prawda ? Wcale nie jest to takie trudne jak wam się wydaje. Ale pamiętajcie.. zanim napiszecie jakiś poradnik, sprawdźcie czy nie było już takiego samego lub na ten sam temat tutka. Możecie mieć potem problemy..Dobra na tym chyba zakończymy rozdział pierwszy. Wcale nie jest to takie trudne, widzicie ?

Rozdział II Screeny lub filmik.

Ten rozdział nie będzie zbyt długi no bo o czym tu pisać, nie ? Teraz chyba nawet początkujący wie, że screen lub filmik musi znajdować się w waszym poradniku. No bo jak potem udowodnicie efekt tego o czym napisaliście, co nie ? No więc uczulam was na to, żebyście nie zapomnieli wstawiać screen'a lub filmiku do waszego poradnika, bo z tego co wiem przez to również możecie mieć problemy.. pamiętajcie.

Rozdział III Plan.

Pisząc poradnik musisz bardzo dobrze wszystko zaplanować. No chyba, że jesteś wystarczająco twórczy no i nie potrzebny ci jest żaden plan do napisania poradnika. Akurat ja właśnie taki jestem :-). No, ale jeżeli nie jesteś twórczy to zawsze pamiętaj, aby wszystko przed napisaniem poradnika przygotować i wymyślić co będziesz chciał napisać w swoim poradniku, a zobaczysz, że z czasem poradnik to będzie dla Ciebie bułka z masłem.
Jak wszystko już zaplanujesz, wtedy możesz zabrać się za pisanie swojego pierwszego(lub nie ) poradnika.

Rozdział IV Żelazne nerwy.

Jeżeli jesteś nerwusem i każde niepowodzenie wyprowadza cię z równowagi nie bierz się za pisanie poradnika bo i tak go nie napiszesz. Wiesz skąd wiem ? A stąd, że przecież wiadomo, że jak będziesz denerwował się co chwilę to będziesz również co chwilę przerywał pracę. A jak zaczniesz od nowa i znowu nie będziesz w stanie wymyślić słów do danej informacji to i tak znowu przerwiesz pracę. No i tak będzie w kółko. Jest jednak możliwość, że jak wszystko dobrze zaplanujesz i przygotujesz to uda ci się ten poradnik napisać.. może z trudem, a może nie.. ale napiszesz go i będzie on fajny . A więc taka mała rada dla nerwusów. Najpierw wszystko dobrze zaplanuj, a potem bierz się za pisanie swojego poradnika.

Rozdział V Inwencja twórcza.

Inwencja twórcza niezbędna jest do pisania poradników. Dlaczego ? Dlatego, że pisząc poradnik sam wymyślasz to co chcesz napisać (chyba, że wszystko kopiujesz wtedy to inna sprawa i inne konsekwencje) czyli tworzysz. Liczy się tu dobra ocena z J. Polskiego - no może nie tyle ocena co umiejętności. Jeżeli nie potrafisz napisać powiedzmy, że Biografii postaci w SA:MP (często niektórzy to robią) to nie bierz się za pisanie poradnika, lecz poćwicz trochę na opowiadaniach lub właśnie tych biografiach.. na prawdę pomaga. Cóż myślę, że ci pomogłem. Dziękuję, że przeczytałeś ten poradnik. Nawet nie wiesz jakie to ważne. Skoro go przeczytałeś to powinieneś już wiedzieć jak napisać poradnik i z czego powinien się składać.

Życzę wam powodzenia w pisaniu poradników. Zobaczymy jak będą wam one wychodzić.

Pozdrawiam !

[ Komentarz dodany przez: The Naturat: 2009-10-06, 21:46 ]
przyklejam
Ostatnio zmieniony przez Zurrek 2010-06-30, 16:53, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta

Anonymous

Dołaczył: Wczoraj 0:00
Skad: google.com

Anonymous Koniecznie zajrzyj na:

Miejsce na Twoją reklamę!

Odpowiedz do tematu