Nick w MP: Casey Wallace
Na forum: 774 dni Posty: 246 Piwa: 1928 Respekt: 57,8 Głosy: 3
Wysłany: 2011-06-18, 14:01 Jak wykonać interior wykorzystując obiekty 0.3c.
Witam. Pewnie nie wielu z Was potrafi wykonać profesjonalny interior. Często jednak widzę pytania wielu użytkowników jak użyć nowych obiektów, które wydał SA-MP. No więc zaczynamy od tego, że włączamy nasze szanowne MTA, włączamy Map Editor, tworzymy nowy projekt i tutaj zaczynają się schody.
1 Pierwszą rzeczą jaką musimy zrobić to znaleźć odpowiednie miejsce na zakwaterowanie naszego interioru, ja wybrałem pierwszy lepszy budynek.
Kliknij na miniaturkę, aby zobaczyć zdjęcie w pełnym rozmiarze.
2. Drugim krokiem jaki musimy wykonać to znaleźć odpowiednią podłogę do naszego interioru, w moim przypadku jest to ID "13007"
Gdy znajdziemy już naszą podłogę, ustawiamy ją w środku budynku.
3. I nareszcie przyszła kolej na ściany, bo bez tego ani rusz. Więc szukamy sobie ID ściany, która nas zadowoli i umieszczamy ją tak, aby nasz interior nabrał trochę kształtów.
(W moim przypadku jest to ID "3944")
4. Jako, że teraz naszła moda na interiory z oknem na świat, proponuję zrobić kilka okien. Ja zrobiłem dwa, tak dla przykładu.
Teraz dorabiamy sobie resztę okien oraz ścian, by wszystko było zabudowane. W tym celu obracamy obiekty według własnych upodobań
5. Najważniejszą rzeczą są zapewne drzwi. Jeszcze nie widziałem interioru bez drzwi więc to raczej podstawa.
* Szukamy drzwi.
* Ustawiamy je w odpowiednim miejscu.
* Ewentualnie du~plikujemy, aby ładniej wyglądało. (sorry, za odstęp, ale cenzurka się władowała.)
6. Ten punkt nie zawsze jest wykorzystywany, bo to zależy od konstrukcji interioru. Dla samej estetyki naszego wnętrza, robimy po prostu parapet przed lub za oknem.
Przykład :
7. Następna ciekawostka, którą pewnie wielu z was chciałoby zastosować, a mianowicie niewielki próg w interiorze.
* Jest on bardzo prosty do zrobienia, co widać na zdjęciu powyżej.
8.Teraz przechodzimy do konkretów. Szukamy sobie odpowiedniego ID na dach naszych czterech kątów. (np. 12814)
9. Kolejną rzeczą, która jest niezbędna do wykonania interioru jest umeblowanie i rozmieszczenie tychże mebli.
10. Pierwszy punkt, który dotyczy naszych obiektów 0.3c.
* Jeżeli chcecie, aby w waszym interiorze znajdowały się obrazy proponuję w dowolnym miejscu dodać tablicę ( ID :2616)
11. Gdy już ustawiliśmy nasze tablice w interiorze, pora na tzw. podłogę dyskotekową, nie zawsze jest ona wykorzystywana, ale warto napisać jak ją dodać.
A więc szukamy pickupa "pizzy" i wtapiamy go trochę w ziemie.
12. Teraz dodajemy pickup teczki i trochę wtapiamy ją w ścianę tak jak na zdjęciu niżej.
13. Ostatnim krokiem jaki musicie zrobić to tylko pozamieniać ID z MTA, na te 0.3c.
Przykład.
* Dodaliśmy pizzę wtopioną lekko w ziemię, więc jej ID zamieniamy na ID podłogi dyskotekowej w programie pawno ( ID podłogi : 19128)
Po podmiance ID tychże obiektów powinniśmy otrzymać taki efekt :
Oczywiście z podłogą są zawsze problemy i musimy kilka razy zmieniać koordy, aby dobrze dopasować nasz obiekt do otoczenia.
Mój efekt końcowy dodanych obiektów :
Jeśli poradnik pomógł Ci podziękuj w poście i postaw piwko.
Nick w MP: Isaiah Crampton
Na forum: 439 dni Posty: 44 Piwa: 7 Respekt: 51,3 Głosy: 1
Wysłany: 2011-06-18, 14:07
Poradnik, moim zdaniem jest świetny. Wszystko ładnie, estetycznie i przejrzyście opisane i - co najważniejsze - są screeny. Łapaj zimne piwo, naprawdę dobra robota. Może dzięki temu sam zrobię jakiś interior .
Wysłany: 2011-09-07, 21:36
Cześć. Mam pytanie. Robiłeś to w MTA 1.0.5? Bo ta podłoga co ją tu masz na 1 ss'ie, to pod ID w 1.0.4 jest bank i nie da się zrobić z tego podłogi... Dwa... mam taki problem, jak chcę uruchomić MTA 1.0.5 :
error loading network module! I coś tam dalej po Polsku...
_________________ Jestem użytkownikiem, z powołania, ha! 8)
Wysłany: 2011-09-08, 13:58
No bo to jest interior, który wykorzystuje się na podłogę. Co do errora to zainstaluj ponownie lub pobierz nowszą wersję, nie wiem jakie tam są wzwykłego MTA, bo ja mam Race Editor 1.1.1
Na forum: 1052 dni Posty: 48 Piwa: 31 Respekt: 35,8
Wysłany: 2011-09-08, 17:14
Za pierwszym razem nie było tego dachu i myślałem, że to w mta 1.0.5 będzie inaczej .
[ Dodano: 2011-09-08, 17:53 ]
A jak na przykład chcę zrobić, okna, a za oknem będzie wystawać ściana, może ona tak zostać? Jest ona ustawiona tak, żeby nie zasłaniać schodów.
_________________ Jestem użytkownikiem, z powołania, ha! 8)
Wysłany: 2011-09-08, 20:23
A jak na przykład chcę zrobić, okna, a za oknem będzie wystawać ściana, może ona tak zostać? Jest ona ustawiona tak, żeby nie zasłaniać schodów.