Ten temat powstał z myślą o wszystkich Newbie którzy nie mają zielonego pojęcia o konsoli/linuxie etc.
A więc zacznijmy:
Zalogujmy się poprzez program putty na VPS'a ocziwyście danymi które dostaliśmy od administratora serwerowni w której zamawialiśmy w/w maszynę.
W konsoli wpisujemy:
Odkryta wiadomość / Unhidden message(aby ją zobaczyć nie musisz nic robić)
apt-get install apache2 php5 mysql-server-5.0
W tym oto momencie na naszym VPS zaczną pobierać się i instalować następujące składniki:
-Apache2
-PHP5
-MySQL Server
Tyle nam wystarczy. Podczas instalacji wszystko przebiega automatycznie, jedynie w pewnym momencie zapyta nas o dane do MySQL tj. Hasło
W konsoli wpisujemy:
nano /etc/apache2/httpd.conf
Następnie otworzy się nam edytor tekstu w którym przeba wkleić(Kopiujemy a w konsoli klikamy PPM(prawy przycisk myszy):
sh ts3server_startscript.sh start
A aby wyłączyć:
sh ts3server_startscript.sh stop
Po 1 włączeniu należy skopiować "Key" który ujawi się naszym oczom po włączeniu O ten klucz poprosi nas ts przy wjeściu Wuala - nasz serwer TS jest zrobiony!
Zabranaim kopiowania na inne fora!
Dziękuje za zaznajomienie z podstawowymi komendami bash [url=chtrz.pl]Chtrz Group[/url]
Nick w MP: massDNM.
Na forum: 1075 dni Posty: 52 Piwa: 301 Respekt: 50
Wysłany: 2011-11-18, 15:30
Mam zamiar napisać "całą sagę" Ale to dopiero jutro/po jutrze, bo dzisiaj mnie głowa boli, to też jest jako/tako na szybko, jutro opiszę komeny linuxowe te podstawowe.
phpMyAdmin jest lepiej pobrać z oficjalnej strony, niż ufać archaicznemu repozytorium jakie posiada np: debian.
Serwer czy jakichkolwiek aplikacji nie uruchamia się z użytkownika 'root', dlaczego? Ponieważ jest to dosyć niebezpieczne, skrypt może mieć jakiś błąd i ktoś może przejąć kontrole na serwerem, bądź zrobić z nim co chce. Niby niemożliwe a jednak.
Konfiguracja nginx + php-fpm byłaby bardziej opłacalna niż starego apache2. Jedną z zalet zastosowania nginx + php-fpm jest WIĘKSZA WYDAJNOŚĆ oraz DUŻO mniejsze zużycie zasobów systemowych.
Na forum: 1081 dni Posty: 163 Piwa: 591 Respekt: 50
Wysłany: 2011-11-18, 15:36
Masz aktywny jakiś komunikator ? Chciałbym cię zapytać o kilka rzeczy, jeśli dodasz jeszcze instalację TS'3 i jego konfiguracja oraz jak ustawić żeby w razie crash'a program uruchamiał się ponownie "serwer". I jak poprzednik, podpinanie domeny. Dziesięć piwek dostaniesz na pewno.
Na forum: 1081 dni Posty: 163 Piwa: 591 Respekt: 50
Wysłany: 2011-11-28, 17:04
Jeśli ktoś stawiałby na VPS'ie TS3 a nie wiecie jak mieć pełne prawa i 512 slotów napiszcie tutaj albo mi na PW to wyskrobię a może sam Max coś doda. Co jak co www mi nie działa znaczy "chyba" działa, prosimy jeszcze o dodawanie użytkowników krok po kroku *mi się udało z tym linkiem z wiki* i podpinanie domeny.
Nick w MP: mihau
Na forum: 1452 dni Posty: 105 Piwa: 358 Respekt: 45,3
Wysłany: 2011-12-13, 11:49
Odnośnie TS3.
Odnośnie nadawania wszystkich uprawnień.
Podczas pierwszego uruchomienia serwer pokaże nam login i hasło do Server Query oraz token administratora. Trzeba te rzeczy zapisać. Przy pierwszym połączeniu należy wpisać ten token w okienko które nam wyskoczy. Jeśli nie wyskoczy, klikamy Permissions > Use Privilege Key. Wklejamy token i potwierdzamy.
Odnośnie 512 slotów. Należy zarejestrować NPL (Non-Profit Licence, czyli licencję bez możliwości czerpania korzyści finansowej), można to zrobić tu: http://npl.teamspeakusa.com/ts3npl.php . Gdy otrzymamy plik z licencją, umieszczamy go w katalogu z serwerem i restartujemy. Mamy 512 slotów oraz możliwość stworzenia serwerów wirtualnych.
Jak stworzyć serwer wirtualny? Najpierw musimy sprawdzić jakie mamy ID w bazie danych. Łączymy się z serwerem, następnie klikamy na swój nick. Spisujemy Database ID. Potem musimy nadać sobie grupę Server Query Admin. Jak to zrobić? Łączymy się z serwerem, klikamy Tools > Server Query. Wyskoczy nam okienko, w tym momencie musimy znaleźć dane do Server Query, tj. login i hasło, które zostały utworzone przy pierwszym uruchomieniu. Wpisujemy następujący tekst (słowa napisane w [nawiasie] należy zastąpić poprawnymi danymi):
login serveradmin [hasło]
use sid=1
servergroupaddclient sgid=2 cldbid=[Database ID]
Klikamy na zielony trójkąt. Server powinien nam nadać grupę oraz w oknie Server Query powinno się pokazać:
error id=0 msg=ok (x ms)
Total: x ms
Jeśli taki tekst nam się nie pokazał, to oznacza że coś jest nie tak.
Mamy już grupę Server Query Admin. Teraz usuwamy wszystko z tego okienka i wpisujemy:
login serveradmin [hasło]
use sid=1
servercreate virtualserver_name=[nazwa_bez_spacji] virtualserver_port=[port] virtualserver_maxclients=[sloty]
Token zapisujemy. W ten sposób mamy drugi serwer na porcie wskazanym w poleceniu servercreate. Jeśli chcesz kolejny port (9987 jest standardowym, następny jest 9988, 9989 itd.), możesz wpisać samą komendę servercreate. W takim przypadku zostanie utworzony serwer o domyślnej nazwie i 32 slotach. Te można zmienić we właściwościach serwera.
W razie pytań proszę pisać na PM lub GG 24749794.
_________________ Podpis został zablokowany przez Administrację
Nick w MP: massDNM.
Na forum: 1075 dni Posty: 52 Piwa: 301 Respekt: 50
Wysłany: 2012-01-08, 10:39
karol170396, nie mam bladego pojęcia, Ci powiem. Nigdy nad tym nie myślałem, sam nie wiem co by Ci to dało. Zawsze możesz dodać userów:
adduser "nazwakonta"
Nick w MP: Journey
Na forum: 515 dni Posty: 1015 Piwa: 1041 Respekt: -262,3 Głosy: 41
Wysłany: 2012-01-08, 11:31
Wiem, wiem, że mogę dodać usera. Ale jeszcze jedno wtedy pytanie odnośnie adduser.
Wpisując ową komendę ustalam również dostęp do katalogu/stworzenie katalogu użytkownikowi?
I jak htop`a zainstalować, męczyłem się od wczoraj i nie mogę
A ostatnio koledze jeszcze zainstalowałem i dobrze było.
Nick w MP: Rabbit
Na forum: 814 dni Posty: 10 Respekt: 50
Wysłany: 2012-04-30, 16:50
Da się zmienić nazwę użytkownika np. z root na xxx?
dawno może i odpisuje, ale może nie wiesz i zerkniesz tutaj. A więc jest możliwośc zmiany nazwy użytkownika - w tym przypadku root. W pliku bazy danych się zmienia. - Jeśli chodzi o TS3. A tak to nie specjlnie wiem (?)