Na forum: 1704 dni Posty: 154 Piwa: 1689 Respekt: 35,3 Głosy: 1
Wysłany: 2010-10-14, 12:43 Serwer SA-MP na własnym VPS.
Witam, zapewne wielu z was ma, zamierza kupić lub chciało by mieć własny serwer dedykowany lub VPS na którym mogli byście zainstalować sobie serwer SA-MP ale niestety nie wszyscy potrafią się z takim dedykiem lub VPS obchodzić. A więc ten poradnik ma was wprowadzić w podstawy obsługi systemów uniksowych na których to najczęściej stoją serwery dedykowane oraz VPS'y.
Na początek podstawowe polecenia które będą wam potrzebne:
cd <scieżka> - zmiana katalogu
ls - wyświetlenie listy plików z katalogu w którym sie znajdujemy
wget <link> - pobiera plik
sudo <nazwa użytkownika> - przelogowanie sie na inne konto
pico <nazwa pliku> - edytuje plik(wymaga pakietu nano)
adduser <nazwa> - tworzenie nowego użytkownika
clear - wyczyszczenie ekranu
screen <nazwa pliku> - pozwala na ciągle, nieprzerwane działanie wyznaczonego pliku
mkdir <nazwa> - tworzenie katalogu
rmdir <nazwa> - usunięcie katalogu
rm <nazwa> - usunięcie pliku
rm -r <nazwa> - usunięcie plików oraz wszystkich katalogów i podkatalogów wraz z zawartymi w nich plikami z katalogu o podanej nazwie (zamiast nazwy można podać * wtedy zostanie usunięte wszystko z katalogu w którym się znajdujemy)
tar <atrybuty> <nazwa pliku> - rozpakowuje nam wybrany plik
chmod <atrybuty> <nazwa pliku lub katalogu> - nadaje prawa dostępu do pliku lub katalogu
a - all(dla wszystkich użytkowników), u - user(tylko dla właściciela pliku), g - group(grupa do której należy plik ma do niego prawa)
r - read(odczyt), w - write(zapis), x - execute(uruchomienie)
Jak używać tych atrybutów? To proste! Na początek wybieramy kto ma mieć prawa do pliku(w moim wypadku wszyscy czyli a). Następnie wybieramy czy prawa maja być nadane, zabrane czy też zamienione(ja wybieram dodanie praw czyli +). I na koniec wybieramy co można z plikiem robić(ja wybrałem sobie pełen dostęp czyli rwx).
I wyszło mi:
a+rwx
A cała komenda wygląda tak: chmod a+rwx testowykatalog
Komendy które będą bardzo rzadko używane lub wcale:
apt-get <install/remove> <nazwapakietu> - komenda instaluje lub usuwa żądany pakiet(czyli w większości wypadków program), oczywiście install i remove nie są jedynymi atrybutami ale wam tylko te będą potrzebne
Nasz terminal, czyli czym wydawać polecenia:
Najbardziej chyba tutaj znanym programem do łączenia się z serwerem stojącym na linuxie poprzez port SSH jest Putty. Program jest darmowy, nie wymaga instalacji i możecie go pobrać stąd: http://www.chiark.greenen...y/download.html
Łączenie z serwerem jest bardzo proste:
1. Podajemy ip
2. Zaznaczamy SSH i klikamy Open
Można też ip swojego serwera zapisać podając dodatkowo nazwę w polu pod Saved sessions i klikając save.
Instalacja przydatnych programów:
Linux ma to do siebie, że bardzo łatwo jest zainstalować jakiś program typu ftp lub edytor tekstu, bo do tego wystarczy tylko 1 polecenie. Musimy też pamiętać, że aby cokolwiek zainstalować musimy być zalogowani jako administrator systemu(czyli root).
FTP - Zapewne każdy chciałby mieć od razu wygodny serwer ftp na swoim serwerze aby można było połączyć się z nim z dowolnego miejsca i dowolnego clienta ftp. Ja polecam proftpd, jest to jeden z lepszych serwerów ftp i jeśli by porównywać z innymi to zaletą tego jest to, że jest szybszy niż konkurenci. A więc aby go zainstalować:
1. Wpisujemy: apt-get install proftpd i zatwierdzamy enterem
2. Jeśli będzie pytało nas o potwierdzenie instalacji to potwierdźcie wpisując y bądź t (zależy od wersji językowej waszego systemu) i zatwierdzacie enterem.
3. Wyskoczy wam okienko z 2 opcjami do wyboru a więc klawiaturą wybieramy standalone i zatwierdzamy enterem.
Teraz gdy instalacja dobiegła końca serwer ftp już działa i możecie z niego w pełni korzystać
Pico/Nano - pico lub nano, są to dwie nazwy jednego programu, edytora tekstu. Ja preferuje nazwę pico ale żeby zainstalować ten edytor tekstu będziecie musieli szukać pakietu nano. Bardzo polecam instalacje tego programu gdyż szybciej i wygodniej jest edytowanie wszystkiego z poziomu konsoli niż przesyłanie plików przez ftp, edytowanie ich i wysyłanie z powrotem. Instalujemy program:
1. Komenda: apt-get install nano
2. Jeśli będzie trzeba zatwierdzamy instalację tak samo jak przy instalowaniu ftp.
Jak tego używać? To proste
Jeśli chcemy edytować jakiś plik wpisujemy: pico nazwapliku
Aby usunąć linijkę tekstu wciskamy: [ctrl]+[k]
Aby zapisać plik wciskamy: [ctrl]+[o]
Aby zamknąć edytor wciskamy: [ctrl]+[w]
Tworzenie nowego użytkownika dla naszego serwera:
Instalowanie serwerów gier z poziomu root'a (z konta głównego administratora) jest bardzo nie wskazane dlatego warto a nawet powinno się stworzyć nowego użytkownika. A więc zaczynamy:
1. Wydajemy polecenie: adduser <nazwa naszego konta>
2. Wpisujemy hasło a następnie wpisujemy je jeszcze raz dla potwierdzenia.
3. Uzupełniamy wszystko chociaż i tak to do niczego się nie przyda więc możecie wpisać byle co.
4. Zatwierdzamy tworzenie konta wpisując y bądź t (zależnie od wersji językowej systemu) a następnie zatwierdzając enterem.
No i proszę! Mamy nowego użytkownika Teraz wystarczy przelogować się na nowego użytkownika komendą sudo <nazwa użytkownika> a następnie podać hasło jeśli będzie wymagana i możemy pracować dalej. Ja osobiście zalecał bym wyłączenie putty i odpalenie go jeszcze raz logując się od razu na nowego użytkownika.
Instalacja naszego serwera SA-MP:
1. Ściągamy pliki serwerowe poleceniem wget http://files.sa-mp.com/samp03bsvr_R2.tar.gz
2. Rozpakowujemy je poleceniem: tar -zxf samp03* (gwiazdka oznacza to że po samp03 może być dowolny ciąg znaków a jako iż mamy tylko 1 plik zaczynający się na samp03 to tylko jego nam rozpakuje więc nie musimy się męczyć z wypisywaniem dalszej części nazwy pliku ponieważ wystarczy dodać gwiazdke)
3. Wchodzimy do naszego katalogu poleceniem cd samp03
4. Nadajemy prawa dostępu wpisując: chmod a+rwx samp03bsvr
4. Wklepujemy komendę pico server.cfg edytujemy co nam potrzeba i zamykamy(jak edytować jest napisane wyżej w moim opisie programu pico).
5. Odpalamy poleceniem ./samp03bsvr& lub screen samp03bsvr
Wszelkie skrypty, mapy i pliki możemy spokojnie wrzucać przez ftp.
Poradnik pisałem z nudów ponieważ nie miałem co robić jak sciągałem World of Warcraft
Mam nadzieje, że pomoże on wielu osobom i dostarczy im tej podstawowej wiedzy na temat zarządzania serwerem na własnym dedyku lub VPS z systemem uniksowym.
Jeśli macie jakiś niedosyt, pytania lub czegoś brakuje piszcie w tym temacie
Wysłany: 2010-10-25, 17:01
no nie wiem... ostatnio mialem do czynienia z osoba sponsorujaca serwery sa-mp to jedyne co umiala zrobic to wrzucic pliki przez FileZille na porcie 22 (port SSH) i wklepac komende do uruchomienia...
a no i tak znikad nie moga sobie wiedziec ^^ z tym sie nie rodzisz tylko tego sie uczysz ^.^
Wysłany: 2010-11-06, 21:50
Trzeba nauczyć się angielskiego. Pisze jak byk: "Brak pliku lub katalogu"
Także te ./samp03svr to nazwa pliku serwera do uruchomienia a dokładnie nie wiem jak on się nazywa dlatego wpisałem standardową nazwę. Użyj komendy ls aby sprawdzić listę plików z katalogu w którym się znajdujesz i wtedy pod samp03svr wstawiasz nazwę swojego pliku do uruchomienia serwera.